Książka kucharska Żabek

Żabki

Teatrzyki, bajki, słuchowiska *** Piosenki i wierszyki *** Książka kucharska Żabek

Chlebek który Roksana wraz z mamą pieką co drugi dzień

(sprawdzałyśmy pycha)

Składniki

1 kg mąki pszennej

1 l letniej wody

10 dag świeżych drożdży

2 szklanki płatków owsianych

1 łyżka soli

1 łyżka cukru

Wykonanie

Można dodać siemię lniane.

Składniki należny wymieszać i przełożyć do trzech form. Piec w 190 st z termoobiegiem 50 min

Chipsy domowe z marchewki

Składniki:

gruba marchewka

oliwa z oliwek

ostra i słodka papryka w proszku

sól

Wykonanie

Umytą i obraną marchewkę pokrój na cienkie plasterki (2-3 mm) i wymieszaj wraz z oliwą z oliwek w miseczce. Przypraw talarki słodką papryką i odrobiną ostrej papryki. Możesz dosypać również suszone zioła prowansalskie. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, przełóż na nią marchewkowe talarki i piecz około 30 minut w nagrzanym piekarniku (160-180°C). Gotowe chipsy z marchewki możesz dodatkowo posypać szczyptą soli.

Chipsy domowe  z jarmużu

Składniki:

liście jarmużu

olej roślinny

słodka papryka w proszku

curry

sól

Wykonanie

Liście jarmużu umyj i osusz Wytnij grube włókna, które biegną przez środek liści i porwij jarmuż na mniejsze kawałki. W osobnej misce wymieszaj olej wraz ze szczyptą słodkiej papryki, curry i soli. Przesyp liście do miski, by zanurzyły się w oleju z przyprawami. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i przełóż na nią doprawiony jarmuż. Nagrzej piekarnik do ok. 120°C i piecz chipsy przez 6-8 minut, aż staną się chrupkie. Kontroluj stopień upieczenia, by nie przypalić jarmużu! Pamiętaj, by żadnej z liści nie nachodził na siebie w czasie pieczenia. Składniki muszą być ułożone na blaszce „pojedynczo”.

DOMEK BABA-JAGI CZYLI SERNICZEK BEZ PIECZENIA

Składniki
0,6 kg zmielonego twarogu
250 g masła
250 g cukru pudru
1 jajko

4 łyżki kakao
4 paczki herbatników typu Petit berit

Polewa:
150 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła
1 łyżka cukru pudru, 3-4 łyżki wody

Wykonanie:

Zmiksuj masło z cukrem, a następnie dodaj jajko. Do zmiksowanej masy dodawaj stopniowo zmielony ser cały czas mieszając. Masę podziel na dwie części, do jednej z nich dodaj 4 łyżeczki kakao. Osobiście dużo bardziej smakuje mi jasna masa, dlatego kakao dodaję do 1/3 masy.

Domek budujemy z herbatników typu Petit Berit. Podłużną blaszkę wyłóż aluminiową folią, na spodzie i na bokach wyłóż jedną warstwę herbatników. Nałóż i rozsmaruj równo jasną masę. Następnie połóż na nią jedną warstwę herbatników, wyłóż i rozsmaruj ciemną masę. Na wierchu połóż kolejną warstwę herbatników i włóż sernik na kilka godzin do lodówki.

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej, tzn. umieść kawałki czekolady w suchym, szklanym naczyniu nad rondelkiem z wrzącą wodą i poczekaj, aż powoli się topi. Następnie dodaj do niej dwie łyżki masła, 1 łyżkę cukru pudru, dokładnie wymieszaj tak, aby nie było grudek cukru i rozrzedź polewę trzema – czterema łyżkami letniej wody, cały czas trzymając ją w kąpieli wodnej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Polewa powinna mieć idealnie gładką i aksamitną konsystencje. Następnie rozsmaruj polewę na wierzchu i bokach sernika i pozwól jej stężeć. Domek Baby Jagi jest już gotowy!

POMIDORY ZAPIEKANE Z MOZZARELLĄ

Składniki:

4 dojrzałe pomidory

sól do smaku

4 listki świeżej bazylii

100 g sera mozzarella w kulce

1 ząbek czosnku

Wykonanie

Z pomidorów ściąć lekko górę, wydrążyć je w środku. Pomidory oprószyć solą. Do środka każdego pomidora włożyć po 1 listku bazylii i trochę pokrojonego w plasterki czosnku. Ser mozzarella pokroić na 4 części, po jednej włożyć do każdego pomidora. Nadziane pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać w 180 stopniach przez ok. 15-20 minut. Podawać np. jako dodatek do obiadu.

BABECZKI MALINOWE Z ULICY CZEREŚNIOWEJ

Składniki

Ciasto

125 g mąki + 10 szt do dekoracji

100 g chudego twarogu

3 łyżki oleju rzepakowego

1-2 łyżki słodkiej śmietanki albo mleka

1 łyżka cukru waniliowego

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Nadzienie

150 g malin + 10 sztuk do dekoracji

70 g chudego twarogu

3 łyżki zmielonych migdałów

(do TM mogą być całe)

1 łyżeczka cukru

Wykonanie

W misce mieszamy twaróg z cukrem waniliowym i olejem.

Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i zagniatamy ciasto.

Stół podsypujemy mąką i wykładamy na niego ciasto. Rozwałkowujemy je na grubość około 2 mm i foremką lub szklaną wykrawamy 10 krążków o średnicy 8 centymetrów. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Z reszty ciasta formujemy wałeczki i doklejamy je do krążków jako brzegi. Za pomocą pędzelka smarujemy babeczki śmietanką lub mlekiem a potem ich wnętrze nakłuwamy widelcem, żeby przy pieczeniu nie porobiły się pęcherze.

Babeczki pieczemy na opcji góra-dół przez ok. 15-20 minut do zezłocenia na środkowej półce i w piekarniku nagrzanym do 200’C. Wyjmujemy blachę i zostawiamy na niej babeczki do ostygnięcia.

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Maliny myjemy i blendujemy. Twaróg mieszamy z cukrem i migdałami, dodajemy maliny i dokładnie łączymy składniki.

Święta Wielkanocne bez tego ciasta … niemożliwe, a więc przepis

BABKA MARMURKOWA

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej

1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

225 g masła

1 szklanka drobnego cukru do wypieków

4 duże jajka

pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

pół szklanki mleka

120 g gorzkiej czekolady

Wykonanie:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą.

Masło z cukrem utrzeć mikserem do otrzymania puszystej, jasnej masy maślanej. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać wanilię i zmiksować.

Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników. Można mąkę wymieszać szpatułką – mniejsze ryzyko zakalca.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać lekko przestudzoną czekoladę, wymieszać łyżką.

Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem, oprószyć mąką pszenną. Wykładać do formy na zmianę to jasną to ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki.

Piec w temperaturze 160ºC przez około 70 – 80 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :-).

MAZUREK

Składniki na kruchy spód

150 g masła

100 g cukru pudru

2 żółtka

250 g mąki

Wykonanie

Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami na gładką masę Przesiać mąkę i wymieszać z masą maślaną Wyrobić ciasto i uformować z niego kulę Zawinąć w folię spożywczą Włożyć do lodówki na godzinę Po tym czasie wyjąć masę z lodówki, odwinąć folię i dokładnie rozwałkować Włożyć blat ciasta do wysmarowanej masłem foremki Równomiernie rozłożyć całe ciasto, pamiętając, by „postawić” także brzegi na wysokość ok. 1 cm Piec ok. 15 min w 190 stopniach Celsjusza Wyjąć, gdy nabierze złocistego koloru, pozostawić do ostygnięcia

Składniki na masę kajmakową

500 ml śmietanki 36%

1/2 szklanki cukru

Przygotowanie masy na mazurek. Krok po kroku

Śmietankę i cukier zagotować w rondelku, stale mieszając Gotować na małym ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje i nabierze karmelowej barwy Zdjąć z ognia, zaczekać, aż masa przestygnie Posmarować spód mazurka Ozdobić bakaliami i orzechami

JAJKA Z FARSZEM Z AWOKADO

Składniki:

6 jajek
3 dojrzałe awokado
4 łyżki majonezu
2 szczypty mielonej papryki
6 gałązek pietruszki lub drobnego szczypiorku
Odrobina soku z cytryny
Sól, pieprz
Sos tabasco (opcjonalnie)


Wykonanie:

Jajka ugotuj na twardo, pozostaw do ostudzenia. Obierz ze skorupek. Przekrój na pół. Wyjmij delikatnie żółtka i zetrzyj je na tarce lub rozdrobnij widelcem. Włóż do miski. Białka odłóż na bok. Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i wydrąż miąższ ze skórek. Wyjmij miąższ, skrop sokiem z cytryny. Włóż do miski z żółtkami i dokładnie rozgnieć widelcem lub zmiksuj. Połącz z majonezem (dodaj tyle majonezu, ile uważasz za stosowne). Dopraw do smaku solą i pieprzem i mieloną papryką. Jeśli lubisz pikantne smaki, możesz również dodać kilka kropli sosu tabasco.Wypełnij pastą połówki białek przy pomocy  łyżki. Umyj i osusz pietruszkę lub  szczypiorek, Udekoruj jajka listkami pietruszki.

CIASTECZKA Z WIŚNIOWĄ KONFITURĄ

 Składniki:

200 gr masła (kostka)

2 szklanki mąki pszennej

1 szklanka cukru pudru

4 żółtka

szczypta soli

kilka łyżeczek wiśniowej konfitury (wedle upodobania)

cukier puder do posypania

 Wykonanie:

Zagniatamy kruche ciasto: mąkę wsypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone w kawałki masło, żółtka, szczyptę soli i cukier puder. Siekamy szybko nożem, a następnie zagniatamy. Z gotowego ciasta formujemy kulę, którą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.Po tym czasie wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy (niezbyt cienko). Wycinamy szklanką kółka.W co drugim krążku dodatkowo wycinamy dziurkę mniejszą foremką o dowolnym kształcie (kształt foremki dowolny )Wszystkie ciasteczka pieczemy w temp. 200 C stopni przez około 10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Upieczone krążki smarujemy konfiturą i nakrywamy krążkami z wyciętą dziurką. Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

PLACUSZKI  TWAROGOWE Z KONFITURĄ

Składniki:

200g mąki
250 g twarogu
Cukier waniliowy
Szczypta soli
Szklanka mleka
2 jajka

Wykonanie:

Do przesianej mąki dodajemy jajka, mleko, cukier waniliowy, sól i mleko. Dokładnie miksujemy. Dodajemy twaróg i chwilę mieszamy. Łyżka nakładamy na rozgrzaną oliwę i smażę na złoty kolor. Pychota:))

CHLEBEK BANANOWY

Mocno wilgotny chlebek z dużą ilością płatków owsianych. Zapach jaki się unosi w domu podczas pieczenia niezapomniany.

Skladniki:

7 dojrzałych bananów,

2 szklanki mąki pszennej,

2 szklanki płatków owsianych pełnowartościowych,

2 łyżeczki proszku do pieczenia,

100 ml oleju,

4 jajka,

większa szczypta soli.

Moja szklanka ma 300 ml.

Wykonanie:

Rozgniatamy banany w dużej misce. Do bananów dodajemy wszystkie składniki i bardzo dokładnie mieszamy.  Smarujemy formę masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto nie jest gęste. Wygląda jak lepka ciapka. Wlewamy do formy i delikatnie oprószamy solą. Pieczemy w 180 stopniach, 30 minut termoobieg.
Chlebek jest upieczony, jeżeli patyczek (np. od szaszłyka) jest suchy, a skorupka jest ładnie zarumieniona. Ciasto zostawiam w lekko uchylonym piekarniku.

Smacznego:)))

Godło Orła Białego
Herb miasta Poznań
Samorząd Pomocniczy miasta Poznań